اسلام یک دین اجتماعی است که بر زندگی افراد کنار یکدیگر و تشکیل خانواده بسیار تأکید دارد اما حدودی هم برای ارتباط افراد با یکدیگر بیان کرده است.
اینجاست که مسئله محرم و نامحرم پیش میآید که شرع مقدس اسلام با تبیین احکامی، تکلیف مسلمانان را در این زمینه مشخص میکند. دین ما، هم محارم و غیرمحارم را بهطور دقیق معرفی کرده و هم حد نگاه کردن و تماس با آنها را بهطور کامل مشخص کرده است. مسلما حضور هر فرد مسلمان، چه مرد و چه زن در جامعه و در ارتباط با دیگران منوط به رعایت همین احکام شرعی خواهد بود. در این صفحه به کمک یکی از کارشناسان مذهبی، هم دستهبندی محارم را بیان کردهایم و هم احکام مربوط به نگاه کردن و تماس را آوردهایم.
محارم به چند دسته تقسیم میشوند؟
محارم یا کسانی که در اسلام نمیتوانند با یکدیگر ازدواج کنند به 3دسته محارم نسبی، محارم سببی و محارم رضاعی تقسیم میشوند. این محارم براساس جدول مقابل طبقهبندی میشوند.
نکته 1: برای تحقق محرمیت رضاعی 5شرط لازم است که عبارتند از: 1- شیر زن شیرده حاصل آمیزش حلال و شرعی باشد. 2- کودک، شیر را مستقیم از راه مکیدن پستان بنوشد. 3- بانوی شیرده زنده باشد. 4- کودک شیرخوار از هنگام تولد تا قبل از 2سالگی شیر خورده باشد. 5- مقدار شیر خوردگی به اندازهای باشد که باعث رویش گوشت و محکم شدن استخوان کودک شود یا از نظر مدت، یک شبانه روز پشت سر هم و یا از نظر تعداد، 15مرتبه کامل شیر بنوشد.
نکته 2: اگر در شیرخوارگی یا در شرایط آن، از نظر کمیت و کیفیت تردید حاصل شود، باید گفت که محرمیت رضاعی صورت نگرفته است.
نکته 3: اگر زنی به کودکی شیر دهد، نه خودش و نه خانوادهاش به برادران و پدر کودک محرم نمیشوند.
نکته 4: ازدواج با خواهر زن تا وقتی که خواهر دیگر همسر او است حرام است.
نکته 5: محارم نمیتوانند با یکدیگر ازدواج کنند.
نوع محارم - تعریف مرد یا زن - کسانی که محرم هستند
محارم نسبی کسانی که بهدلیل نسبت خانوادگی با فردی محرم میشوند برای مردان مادر و مادربزرگ ومادران آنها- دختر و نوههاودختران آنها- خواهر- دختر خواهر و نوادگان او- دختر برادر و نوادگان او- عمه و خاله- عمه و خاله مادر و پدر برای زنان پدر و پدربزرگ و پدران آنها- پسر و نوههاوپسران انها- برادر- پسر برادر و نوادگان او- پسر خواهر و نوادگان او- عمو و دایی- عمو و دایی مادر و پدر
محارم سببی کسانی که بهدلیل پیوند زناشویی(دائم یا موقت) با فردی محرم میشوند برای مردان مادر و مادربزرگ زن و مادران آنها- دختر زن(نادختری) و نوههایش- زن پدر(نامادری)- زن پسر (عروس)
برای زنان پدر و پدربزرگ شوهر و پدران آنها- پسر شوهر (ناپسری)- شوهر مادر (ناپدری)- شوهر دختر (داماد)
محارم رضاعی کسانی که از راه شیرخوارگی (غیر مادر) با فردی محرم میشوند افراد محرم به کودک شیر خورده خود زن شیرده- شوهر زن شیرده- پدر و مادر زن شیرده و جد و جده- فرزندان زن شیرده- نوههای زن شیرده- خواهر و برادر زن شیرده- عمو، دایی، عمه و خاله زن شیرده- اولاد، والدین، عمو، دایی، خاله، عمه، خواهر و برادر شوهر زن شیرده که شیر مال آن شوهر است.
نگاه کردن حلال به محارم
به غیر از زن و شوهر که میتوانند به همه اعضای یکدیگر بنگرند، نگاه کردن به محارم نسبی، سببی و رضاعی دارای
حکم شرعی براساس زیر است:
نگاه کردن به عورتین حرام است
نگاه کردن به غیرعورتین اگر با قصد لذت و شهوت نباشد حلال است.
نکته 1: نگاه کردن مرد به بدن مرد و زن به بدن زن، به غیر از عورت جایز است مشروط به اینکه نگاه کردن با لذت و شهوت نباشد.
نگاه کردن در پخش مستقیم رسانهها
پخش مستقیم از رسانهها، مانند نگاه مستقیم خواهد بود و حکم شرعی این است که درصورت عدمشناخت، بنابر احتیاط واجب و درصورت شناخت، بنابر فتوا لازم است احکام نگاهکردن رعایت شود.
نکته 1: دیدن مسابقات ورزشی مردان با لباسهای غیرپوشا(مثل کشتی و شنا)توسط زنان، اگر با حضور در ورزشگاه یا پخش مستقیم و زنده باشد یا به قصد لذت یا همراه خوف وقوع در گناه و فساد باشد، حرام است و در غیراین صورت ایراد ندارد.
نکته 2: اگر زنی فرد ورزشکار را بشناسد، مطلقاً- حتی اگر پخش مستقیم نباشد- نمیتواند نگاه کند؛ اگرچه لذت جنسی یا خوف گناهی هم در کار نباشد.
نکته 3:در جایی که لذت جنسی وجود ندارد اما خوف یا احتمال زیادی وجود دارد که انسان به گناه بیفتد (مثلا در لحظه بعد، نگاه او تبدیل به نگاه همراه بالذت جنسی شود یا منجر به سایر گناهان شود) این نیز همان حکم لذت جنسی را دارد و نگاه حرام است.
تماس بدنی با محارم و غیرمحارم
دست دادن و هرنوع تماس بدنی مرد با زن نامحرم حرام است، اگرچه غیرمسلمان باشد.
نکته 1: هر موضع از بدن محارم که نظر کردن به آن جایز است، لمس آن بدون قصد ریبه و لذت اشکال ندارد.
نکته 2: نگاه کردن و لمس کردن بدن زن یا مرد نامحرم، هنگام معالجه، در صورتی که توسط همجنس امکان نداشته باشد، مانند گرفتن نبض اگر با دستگاه و درجه ممکن نباشد، میتوان به مقدار ضرورت نگاه یا لمس کرد ولی بیشتر از مقدار لزوم جایز نیست.
نگاه کردن حلال به غیرمحارم
احکام نگاه کردن مردان به زنان غیرمحرم دارایتقسیمبندی مسلمان و غیرمسلمان و همچنین به شکل مستقیم یا غیرمستقیم است. این احکام در زیر آمده است:
نگاه حضوری
مسلمان فقط به گردی صورت و مچ دست به پایین، بدون لذت جنسی، درصورتی که این مواضع بدون آرایش یا زیور باشد، جایز است.
غیرمسلمان جاهاییکه بهصورت متعارف و معمول نمیپوشانند، بدون لذت جنسی جایز است.
نگاه تصویری
پخش مستقیم به غیراز صورت و دست اگر بشناسیم حرام است و درصورت عدمشناخت و بدون لذت جنسی، بنابر احتیاط واجب حرام است.
عکس یا پخش غیرمستقیم به غیراز صورت و دست اگر بشناسیم، مانند نگاه حضوری است.
نکته 1: هرگونه نگاه به غیرهمسر، چه از طریق تصویر (پخش زنده یا غیرزنده، عکس و...) یا مشاهده حضوری، اگر همراه لذت جنسی و شهوت باشد حرام است و حتی فکر کردنی که در مورد این افراد باشد و همراه لذت جنسی باشد حرام است.
نکته 2: نگاه به عورتین نیز اگر حتی بدون قصد لذت یا بدون شهوت باشد حرام است؛ مگر عکس یا تصویر کسی که او را نمیشناسیم یا پخش مستقیم تلویزیونی و رسانهای نباشد و بدون لذت باشد.
نکته 3: تمامی این احکام هم برای نگاه مرد به زن و هم برای نگاه زن به مرد صدق میکند. فقط در مورد نگاه زنان به مردان مسلمان، زنان به قسمتهایی از بدن مرد میتوانند نگاه کنند که مردان بهطور متعارف نمیپوشانند، مثل سر و گردن و قسمتی از دست و مچ پا. البته نباید قصد لذت یا خوف وقوع گناه وجود داشته باشد.
نکته 4:کسی که میخواهد با زنی ازدواج کند، برای اطلاع و آگاهی از او میتواند بهصورت، دست، مو و محاسن او بدون قصد لذت نگاه کند (اگرچه قهرا لذت حاصل شود). مشروط بر اینکه اولا شناخت و آگاهی قبلی از وی نداشته باشد و ثانیا علم نداشته باشد که به او جواب رد میدهند.
مسائل متفرقه دیگر در این زمینه
در احکام نظر کردن، افراد متأهل نیز حکم شخص مجرد را دارند.
زنان پیر نیز باید حجاب را رعایت کنند و مردان نیز در نگاه کردن باید رعایت کنند.
نگاه کردن به مجسمههای عریان (که مربوط به فرد خاصی نیست) اگر تحریکآمیز نباشد و به علاوه خوف ارتکاب گناه هم وجود نداشته باشد، جایز است.
ظهور و چاپ عکسهای خانوادگی یا عروسی که خانمها بدون حجاب هستند، توسط عکاسهایی که آنها را نمیشناسند، بدون لذت جنسی و خوف وقوع در گناه اشکال ندارد.
دیدن فیلمهایی که کارهای جنسی را به نمایش میگذارد چون همراه با تحریک شهوت است حرام است.
نظارت و اصلاح و حذف برخی فیلمهای فاسدکننده، درصورتی برای شخص مجاز است که خودش تحریک شهوانی نشود یا خوف افتادن به گناه را نداشته باشد.
دختران و پسران کوچک که خوب و بد را تمیز نمیدهند، از احکام نگاه و لمس کردن بدون شهوت خارج هستند.
مرد میتواند به اندام دختر نابالغ- درصورتی که توأم با لذت و شهوت نباشد- نگاه کند. احتیاط این است به نقاطی که معمولا با لباس پوشیده میشود نگاه نکند.
فیلم و عکس در مجالس عروسی
استفتائات مقام معظم رهبری
هنگام جشن عروسی چندعکس از من گرفته شد که در آنها حجاب کامل نداشتم. این عکسها در حال حاضر نزد دوستان و اقوام من هستند. آیا جمعآوری آنها بر من واجب است؟
اگر وجود عکسها نزد دیگران مفسدهای ندارد یا برفرض ترتّب مفسده، شما در دادن عکسها به دیگران نقشی نداشتهاید و یا جمع کردن آنها از دیگران برای شما مشقت دارد، تکلیفی در اینباره ندارید.
آیا دیدن تصاویر زنان برهنه و نیمه برهنه در فیلمهای سینمایی و غیرآن، درصورتی که آنان را نشناسیم، جایز است؟
نگاه کردن به فیلمها و تصاویر، حکم نگاه کردن به اجنبی را ندارد و درصورتی که از روی شهوت و ریبه نباشد و مفسدهای هم بر آن مترتب نشود، شرعا اشکال ندارد ولی با توجه به اینکه دیدن تصویر برهنهای که شهوت برانگیز است، غالبا از روی شهوت بوده و به همین دلیل مقدمه ارتکاب گناه است، بنابراین دیدن آنها حرام است.
آیا جایز است زن در جشنهای عروسی بدون اجازه شوهرش عکس بیندازد؟ و بر فرض جواز، آیا مراعات حجاب کامل در آن واجب است؟
اصل عکس گرفتن منوط به اجازه شوهر نیست ولی اگر احتمال بدهد که اجنبی عکس او را ببیند و عدمرعایت حجاب کامل منجر به مفسدهای شود، مراعات آن واجب است.
اگر عروس درشب جشن عروسی روپوش روشن و نازکی برسرش بیندازد، آیا جایز است مرد اجنبی از او عکس بگیرد؟
اگر مستلزم نگاه حرام به زن اجنبی باشد جایز نیست، وگرنه اشکال ندارد.
گرفتن عکس زن غیرمحجبه بین محارمش چه حکمی دارد؟ اگر احتمال داده شود که مرد اجنبی آن عکسها را هنگام ظاهر کردن ببیند، حکم آن چیست؟
اگر عکاسی که به او نگاه میکند و عکس وی را میگیرد، از محارم او باشد، عکس گرفتن از او اشکال ندارد و ظاهر کردن آن هم نزد عکاسی که او را نمیشناسد اشکال ندارد.
آیا نگاهکردن به موی گوینده تلویزیون که آرایش کرده و سر و سینه اش پوششی ندارد، جایز است؟
مجرد نگاهکردن چنانچه از روی لذت نبوده و خوف ارتکاب حرام و فساد در آن نباشد و بهصورت پخش مستقیم هم نباشد، اشکال ندارد.
دیدن فیلمهای ایرانی که بعد از انقلاب تولید شدهاند و در آنها زنان با حجاب ناقص ظاهر میشوند و گاهی بدآموزیهایی نیز دارند، چه حکمی دارد؟
اصل مشاهده این فیلمها اگر به قصد لذت و ریبه نباشد و موجب وقوع در مفسده هم نشود، فیالنفسه اشکال ندارد ولی فیلمسازان باید از تهیه و تولید فیلمهایی که با تعالیم ارزشمند اسلامی منافات دارد، خودداری کنند.
محارم چه کسانی هستند؟

محارم چه کسانی هستند؟
الف - نسبی
هفت دسته از مردان و زنان فامیل به شرح زیر با یکدیگر محرمند:محارم مرد:
1- مادر، مادر بزرگ پدری و مادری به بالا
2- دختر و نوه های دختری و پسری تا آخر
3- خواهر
4- دختر خواهر و نوادگان او تا آخر
5- دختر برادر و نوادگان او تا آخر.
6- عمه و عمه های پدران و مادران به بالا
7- خاله و خاله های پدران و مادران به بالا
محارم زن:
1-پدر، پدربزرگ پدری و مادری به بالا.
2- پسر و نوادگان پسری و دختری تا آخر.
3- برادر
4- پسر برادر و نوادگان او تا آخر
5- پسر خواهر و نوادگان او تا آخر
6- عمو و عموهای پدران و مادران به بالا
7- دایی و دایی های پدران و مادران به بالا(2)
توضیح 1: در دسته های یاد شده تفاوتی نیست بین این که افراد از طریق پدر و مادر یا از طریق یکی از آنها با یکدیگر خویشاوند باشند.(3)
توضیح 2: در حرمت ازدواج، تفاوتی میان نسبت شرعی و غیرشرعی نیست؛ یعنی هر یک از افراد یاد شده در جدول، اگرچه از راه نامشروع نیز به دنیا آمده باشد، نمی تواند با نامبردگان ازدواج کند.(4)
ب- رضاعی
اگر کودکی، شیر غیر مادر خود را با شرایط خاصی بنوشد، به آن زن (دایه) و بستگان او محرم می شوند که به آن، محرم رضاعی یا شیری گفته می شود.شرایط شیرخوارگی محرمیت
1- شیر دایه، محصول زایمان و آمیزش شرعی و حلال باشد. بنابراین اگر زنی بدون زایمان کودک را شیر بدهد یا از راه زنا زایمان کند، به کودک محرم نمی شود.2- کودک، شیر را به طور مستقیم از پستان بمکد. اگر شیر را در دهانش بدوشند یا در ظرفی بدوشند و به او بدهند، محرم نمی شود.
3- دایه هنگام شیر دادن، زنده باشد؛ بنابراین اگر کودک، همه یا برخی از نصاب شیرخوارگی را از زن مرده تغذیه کند؛ سبب محرمیت نمی شود.
4- سن شیرخوار از 24 ماه قمری، تجاوز نکرده باشد.
5- کمیت و کیفیت شیر خوردن به سه شکل زیر باشد:
الف- آن قدر شیر بخورد که گوشتش بروید و استخوانش محکم شود.
ب- یک شبانه روز، غذایش منحصر در شیر دایه باشد.
ج - یا 15 مرتبه به طور مکفی ومتوالی شیر دایه را بنوشد.(5)
احکام شیرخوارگی
- کودک باید 15 مرتبه از یک زن شیر بنوشد و اگر چند مرتبه از یک زن و چند مرتبه از زن دیگر شیر بنوشد، گرچه شوهر آن دو، یک نفر باشد، سبب محرمیت نمی شود.- همچنین دایه باید 15 مرتبه شیر را از یک شوهر به کودک بدهد؛ بنابراین اگر مثلا 8 مرتبه را از زایمان برای یک شوهر و 7 مرتبه را از زایمان برای شوهر دوم به یک کودک شیر دهد، محرم نمی شود.(6)
- هرگاه شیرخوارگی با همه ی شرایط، تحقق یافت، دایه و شوهرش، پدر و مادر رضاعی کودک شیرخوار می شوند و پدران و مادران آن ها اجداد کودک محسوب می شوند و فرزندانشان برادران و خواهران رضاعی کودک شمرده می شوند- چه آن ها که پیشتر به دنیا آمده اند و چه آن ها که بعدا به دنیا می آیند- و در واقع، کودک شیرخوار، یکی از فرزندان این خانواده به حساب می آید و کلیه ی کسانی که در جدول گذشته برشمردیم از راه شیرخوارگی بر این کودک محرم می شوند.(7)
- پدر اصلی کودک رضاعی، نمی تواند با هیچ یک از فرزندان پدر رضاعی او ازدواج کند؛ چنان که نمی تواند با فرزندان نسبی مادر رضاعی کودک، ازدواج کند.(8)
- اگر مادر بزرگی، نوه ی دختری خود را با شرایط یاد شده شیر بدهد، مادر کودک بر همسرش حرام می شود و عقد ازدواج آن ها باطل می گردد.(9)
- اگر کسی در تحقق شیرخوارگی یا برخی از شرایط آن از نظر کمی و کیفی تردید داشته باشد باید بنا را بر عدم محرمیت بگذارد.(10)
ج- سببی
پیمان زناشویی نیز، سبب محرمیت میان برخی از افراد دو فامیل می شود که در جدول زیر آمده است:کسانی که به داماد ، محرم می شوند:
مادر و مادربزرگ های عروس به بالا
دختر زن ( نادختری) و نوه های او تا آخر*
زن پدر( نامادری)
زن پسر (عروس)
نواده های پسری زن تا آخر
کسانی که به عروس، محرم می شوند:
پدر و پدر بزرگ های داماد به بالا
پسرشوهر (ناپسری ) و نوه های او تا آخر
شوهر مادر (ناپدری)
شوهردختر (داماد)
نواده های دختری شوهر تا آخر(11)
احکام محرمیت سببی
- مرد نمی تواند بدون اجازه ی همسر خود با دختر برادر یا دختر خواهر او ازدواج کند.(12)- ازدواج با دو خواهر در یک زمان جایز نیست؛ خواه خواهران نسبی باشند یا رضاعی و خواه ازدواج دائم باشد یا موقت . پس اگر با یکی از خواهران ازدواج کند. عقددومی باطل است و اگر هر دو را با یک عقد بخواهد به ازدواج خود درآورد یا صیغه ی عقد آن ها را همزمان اجرا کنند، عقد هر دو باطل است.(13)
- اگر زن و مردی از یکدیگر جدا شوند و با افراد دیگری ازدواج کنند، دختر و نوه های پسری و دختری زن بر شوهر اول و پسر نوادگان پسری و دختری مرد بر همسر اول او محرم هستند.(14)
- اگر زنی را به عقد خود درآورد ولی با او آمیزش نکند و او را طلاق بدهد، یا این که پیش از آمیزش بمیرد، می تواند با دختر آن زن ازدواج کند.(15)
- اگر کسی با زن شوهرداری زنا کند، خواه مسلمان باشد یا نامسلمان، پس از جدا شدن از شوهرش، به هیچ عنوان نمی تواند با او ازدواج کند.(16)
موانع دیگرازدواج
علاوه بر آنچه یاد شده برخی موارد دیگر نیز مانع ازدواج زن و مرد می شود که عبارتند از:1-کفر و ارتداد
ازدواج زن مسلمان با مرد کافر و مرد مسلمان با زن کافر، جایز نیست؛ چه به طور دائم، به طور موقت، ولی ازدواج موقت مرد مسلمان با زن اهل کتاب، مانند یهودی و مسیحی جایز است.(17)اگر یکی از زن و شوهر یا هر دو با هم از دین برگردند و مرتد شوند؛
الف- اگر پیش از عروسی باشد، ازدواج آن دو باطل می شود.
ب- اگر بعد از عروسی باشد و شوهر، مرتد فطری گردد، ازدواج باطل می شود.
ج- اگر زن بعد از عروسی مرتد شود- خواه فطری یا ملی* یا شوهر بعد از عروسی، مرتد ملی گردد. باطل شدن ازدواج متوقف بر پایان یافتن عده است. و اگر طی این مدت آن که مرتد شده، توبه کند، ازدواج به قوت خود باقی خواهد ماند.(18)
2- ازدواج در حال احرام
اگر مردی در حال احرام زنی را برای خود عقد کند، و بداند که عقد در حال احرام، حرام است، آن زن برای همیشه به او حرام می شود، خواه عقد دائم باشد یا موقت، خواه زن نیز در حال حرام باشد یا نباشد، خواه مرد خود صیغه خوانده باشد یا وکیل؛ و اگر نداند عقد در حال احرام، حرام است، عقدی که خوانده باطل است، ولی حرمت ابدی نمی آورد.(19)در مسأله ی یاد شده تفاوتی نیست بین این که احرام برای حج واجب باشد یا مستحب؛ یا این که احرام برای عمره ی واجب باشد یا مستحب، یا اینکه حج و عمره برای خودش باشد یا نیابت از دیگری.(20)
3- دشمنی و غلو
ازدواج زن یا مرد باایمان با کسی که به طور علنی، دشمن اهل بیت علیهم السلام است و به آنان ناسزا می گوید و یا درباره ی آنان غلو و زیاده روی می کند و آنان را خدا یا پیغمبر می داند، جایز نیست.(21)4- سه طلاقه
مردی که سه بار زنش را طلاق دهد، دیگر نمی تواند با او ازدواج کند، مگر مرد دیگری به عنوان محلل- با شرایط خاصی - با او ازدواج کند و او را طلاق دهد و اگر نه بار همسرش را طلاق دهد و در این بین دو محلل با وی ازدواج کنند ، طلاق نهم، سبب حرمت ابدی می شود.(22)هم چنین اگر مردی، نسبت زنا به همسرش بدهد یا منکر فرزندی نوزاد او شود با آداب و شرایط خاصی - که اصطلاحا «لعان» نامیده می شود آن زن حرمت ابدی می یابد.(23)
5- عمل شنیع
موارد زیر، سبب تحریم همیشگی ازدواج می شود:- زنا با زن شوهردار (که توضیح آن گذشت)
- زنا با زنی که در عده ی طلاق به سر می برد.(24)
- لواط؛ که سبب تحریم دایمی ازدواج فاعل با مادر، خواهر با دختر مفعول می شود.(25)
رابطه با جنس مخالف از نگاه اسلام
محارم نسبی
هفت دسته از بانوان و دوشیزگان بر هفت دسته از مردان و پسران محرم اند،
یعنی ازدواج آن ها با یکدیگر حرام است.1. شرعی که از راه حلال و ازدواج شرعی متولد شده باشند.
2. غیرشرعی که از راه نامشروع و یا زنا متولد شده باشند.
هر دو دسته محرم اند و ازدواج با آن ها حرام است.
ما در بخش توضیح پاسخ از همه ی این افراد با عنوان محارم یاد می کنیم.
محارم رضاعی
کسانی که از راه شیرخوارگی با آن ها بستگی پیدا می شود، با شرایطی خاص، (1) محارم رضاعی محسوب می شوند و ازدواج با آن ها حرام است. هرگاه کودکی با شرایطی خاص شیر زنی را بنوشد، آن زن و شوهرش، مادر و پدر رضاعی آن کودک به شمار می روند.محارم سببی
پیوند و علاقه ی زناشویی موجب محرم شدن هر یک از زن و شوهر نسبت به خویشاوندانی است که در این جدول می آید:ازدواج با این افراد حرام است، افزون بر آن، ازدواج مرد با خواهر زن تا وقتی که همسر او است و همچنین ازدواج با شوهر خواهر تا وقتی که همسر خواهر او است، حرام می باشد.
ب ـ ارتباط یا رابطه به مجموع رفتار های متقابل و کنش ها و واکنش های دو جانبه (3)اطلاق می شود. این رفتار ها شامل رفتار های اقتصادی، علمی، زناشویی و سیاسی می شود. ارتباط با جنس مخالف از یکی از حالات پیش گفته خارج نیست. دو جنس مخالف یا رفتار اقتصادی دارند یا علمی، یا زناشویی و یا سیاسی. صرف نظر از رفتار زناشویی که در قالب خاص خود و بر اساس پیوند ازدواج بین زن و شوهر محقق می شود، سایر رفتار ها مورد توجه است، زیرا این نوشتار درصدد بیان رفتار زناشویی نیست.
ارتباط های اقتصادی، علمی، سیاسی و هر نوع ارتباط قابل تصور دیگر به جز ارتباط زناشویی در یکی از اشکال ارتباط گفتاری، شنیداری و فیزیکی محقق می شود. برای مثال، در بحث اقتصادی، زن و مرد برای انجام یک معامله ابتدا همدیگر را ملاقات کرده، گفت و شنود می کنند و پس از عقد قرارداد، بر اساس عرف با یکدیگر دست می دهند و معامله را به انجام می رسانند.
تمامی این موارد اگر بر اساس آنچه در ادامه می آید، صورت پذیرد، مانعی ندارد و در این مسئله فرقی بین اقوام و دیگران نیست:
ارتباط دختر و پسر برای استفاده ی علمی
یکی از انواع ارتباط و معاشرت زنان و مردان، ارتباط علمی است، به گونه ای که مرد و زن (دختر و پسر) برای مباحث علمی با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند که در صورت توجه به مسائل زیر هر گونه ارتباط بین دختر و پسر از جمله ارتباطات علمی که در چهارچوب ضوابط و به دور از شهوت رانی باشد، اشکال ندارد. در رابطه ی علمی صورت های زیر قابل تصور است:1. ارتباط کلامی؛
2. ارتباط نگاهی؛
3. ارتباط فیزیکی.
اول: ارتباط کلامی
قرآن مجید به زنان مؤمن دستور می دهد: در کلام، با نرمی سخن مگویید «فلا تخضعن بالقول فیطمع الذی فی قلبه مرض و قلن قولا معروفا؛ (4)پس به نرمی (و ناز) سخن مگویید، تا کسی که در دلش (نوعی) بیماری است، طمع ورزد، و سخنی پسندیده بگویید.»آیه درصدد بیان دو مطلب است:
الف ـ فضیلت زنان پیامبر بر دیگر زنان، اگر تقوا داشته باشند.
ب ـ کیفیت و اسباب تقوا که برخی از آن ها عبارت است، از جمله این که: 1. زن نباید هنگام صحبت کردن با نرمی صحبت کند. 2. زینت آرایی و خود نمایی نکردن در جامعه ی اسلامی.
در نتیجه صحبت کردن زن و مرد اگر با قصد لذت و شهوت رانی باشد، هم شنیدن صدای زن برای مرد و هم رسانیدن صدا به گوش مرد برای زن حرام است، و در غیر این صورت، شنیدن صدای جنس مخالف یا رسانیدن صدا به گوش او جایز است.
تذکرات
1. مردها می توانند با نامحرم صحبت کنند با شرایط زیر:الف ـ به قصد لذت و ریبه نباشد.
ب ـ با صحبت کردن به گناه آلوده نشوند. (5)
2. برای زنان حرام است صدای خود را به گوش نامحرم برسانند.(6)
صحبت کردن با نامحرم در امور غیرضروری مکروه است، به ویژه اگر مخاطب جوان باشد.(7)
3. اگر مردی بداند در صورتی که با نامحرم صحبت کند، به گناه خواهد افتاد، نباید با آن صحبت کند، خواه زن به گونه ای سخن گوید که مرد را به گناه بیندازد یا درباره ی مطلبی صحبت کند که مرد به گناه بیفتد.(8)
4. اگر مردی به قصد به حرام انداختن نامحرمی با او صحبت کند، حرام است.(9)
5. خانم ها نباید در هنگام صحبت کردن با نامحرم صدای خود را رقیق و نازک کنند، به گونه ای که اگر در دل مخاطب مرضی باشد، او را به خود جلب کند، هر چند درباره ی مطالب عادی (و علمی) صحبت کنند.
دوم: ارتباط نگاهی
تمامی سخنانی که در ارتباط با سخن گفتن بیان کردیم در مورد نگاه کردن نیز مطرح است در این جا به چند مساله اشاره می شود. نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم چه با قصد لذت و چه بدون آن حرام است و نگاه کردن به صورت و دست ها اگر به قصد لذت باشد، حرام است، ولی اگر بدون قصد لذت باشد مانعی ندارد. نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم حرام است و نگاه کردن به صورت، بدن و موی دختر نابالغ اگر به قصد لذت نباشد و به واسطه ی نگاه کردن هم انسان نترسد که به حرام بیفتد، اشکال ندارد، ولی بنابر احتیاط باید جاهایی را مثل ران و شکم که معمولاً می پوشانند نگاه نکند. زن باید بدن و موی خود را از نامحرم بپوشاند.(10)سوم: ارتباط فیزیکی
سماعة بن مهران می گوید: از دست دادن مرد با زن پرسیدم، امام صادق (ع) فرمود: حلال نیست مرد با زن مصافحه کند، مگر زنی که ازدواج کردن با او حرام است که عبارت اند از: خواهر، دختر، عمه، خاله، دختر خواهر، دختر برادر و مادر زن. مصافحه تنها از روی لباس باید باشد و نباید دست زن را فشار دهد.(11)ظاهرا این حکم به دست دادن اختصاص ندارد، بلکه هر تماسی را شامل می شود، زیرا ویژگی خاصی در مصافحه وجود ندارد و علت این که در روایات از آن یاد شده، این است که مورد ابتلا است. همچنین روایت وارد شده درباره ی بیعت زنان با پیامبر اکرم (ص) به وسیله ی فرو کردن دست درون ظرف آب، بیانگر جایز نبودن مصافحه است.
افزون بر این، وقتی نگاه حرام باشد، به یقین لمس کردن حرام است و این مقتضی اولویت قطعی است که از عرف فهمیده می شود. گفتنی است بین جواز نگاه و جواز لمس، ملازمه ای وجود ندارد، یعنی اگر بگوییم نگاه کردن به صورت و دست های بیگانه جایز است، لمس آن جایز نیست، مگر از روی لباس، و به طور کلی در تماس فیزیکی ، قصد لذت ملاک نیست، بلکه صرف این عمل اگر از روی عمد انجام پذیرد، از نظر شرع جایز نیست.(12)
نتیجه
هر گونه ارتباط و معاشرت علمی با رعایت موارد یاد شده جایز است، اما گاهی دیده می شود در دل برخی مردان و زنان شیطان چنان رسوخ می کند که به مراوده و معاشرت با نامحرم گرایش دارند و در حالی که می توانند مطلبی را از همجنس خود و یا محرم بپرسند، اصرار دارند از غیر همجنس نامحرم سوال کنند که از این جهت نیز باید اجتناب و دوری کرد، زیرا این گونه مراوده ها معمولاً با قصد لذت همراه است و شرعاً حرام می باشد و در برخی زمینه ها به عنوان مقدمه ی ترک حرام واجب می شود که هر چند این معاشرت خالی از اشکال باشد، این معاشرت (سخن گفتن، نگاه کردن) را انجام ندهند. علاوه بر این که واقع شدن در جایگاه گناه نیز حرام است.
مساله ی دیگر خلوت است که صرف خلوت (خالی از نگاه، صحبت و یا تماس) موضوعیت دارد و بر منبع آن و پیشگیری از آن اصرار شده است. بودن زن و مرد نامحرم در جای خلوت جایز نیست یا خلاف احتیاط است
شکافتن آسمان
دانشمندان می گویند که هستی به شکل شگفت آوری گسترده می شود و به درجه ای ازگستردگی.... |

دانشمندان می گویند که هستی به شکل شگفت آوری گسترده می شود و به درجه ای ازگستردگی خواهد رسید که سوراخ ها و شکاف های بزرگی در آن ایجاد می شود که توازن و تعادل کیهانی را بر هم می زند و در نتیجه چیزی شبیه انهدام کیهانی رخ میدهد. قرآن از این حقیقت سخن گفته و خبر داده است که آسمان شکافته خواهد شد یعنی شکاف بر می دارد. خداوند تعالی می فرماید: (إِذَا السَّمَاءُ انْفَطَرَتْ) [الانفطار: 1]
(هنگامی که آسمان بشکافد). قرآن اظهار می کند که کیهان تا ابد نخواهد پایید، بلکه تکه تکه خواهد شد و از بین خواهد رفت و دانشمندان درستی این حقیقت کیهانی را تایید می کنند. سوال این است: چه کسی نبی اکرم (ص) را از این حقیقت آگاه کرده است؟
---------------------
به قلم: عبد الدائم الکحیل
قرآن شب و روز را به تصویر می کشد
![]() |
از طریق عکسهایی که ماهواره ها از کره زمین و به ویژه در منطقه فرو رفتن شب و روز از.... |
از طریق عکسهایی که ماهواره ها از کره زمین و به ویژه در منطقه فرو رفتن شب و روز از یکدیگر گرفته اند،عظمت و زیبایی این پدیده ها و اینکه چگونه قرآن با دقت تمام آن از آنها سخن گفته است، روشن می شود....
اعتقاد بسیاری از مردم در زمان گذشته این بوده است که زمین مسطح است و از کرویت زمین هیچ اطلاعی نداشتند اما قران کریم در آیه ای زیبا به این پدیده اشاره کرده است. آنجا که پدیده شب و روز را توصیف کرده است و از کلمه (یکوّر)که به معنای پیچاندن از هر طرف است استفاده کرده است.
و چنانچه پدیده های چون: دوران و گردش و شب و روزی به واسطه حرکت زمین،وجود خورشید که روشنی لازم برای ایجاد روز را تامین کندوهمچنین کرویت زمین نبود، پدیده شب وروزهیچگاه اتفاق نمی افتاد. عکسهای ماهواره ای زیر گویای حقایقی اند پیرامون شب و روزهستند که در قرآن به گونه ای به تصویر کشیده شده که گویا آن را می بینیم.
شب در فضا شناور و در حال حرکت است
شب و روز با سرعت یکسانی حرکت می کنند و به خاطر چرخش زمین به دور خود، گرداگرد زمین شناوراند.خداوند متعال می فرماید: (وَهُوَ الَّذِی خَلَقَ اللَّیْلَ وَالنَّهَارَ وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ کُلٌّ فِی فَلَکٍ یَسْبَحُونَ) [الأنبیاء: 33].
به عبارت (کُلٌّ فِی فَلَکٍ یَسْبَحُونَ) دقت کنید.[فلک به معنای مدار دایره ای شکل است]
همانطور که خورشید و ماه در فلک[مدار] خاص خود در حال گردش اند. این بیان قرآن می فرماید شب و روز دریک فلک یا به عبارت دیگر در یک مدار دایره ای شکل در حرکت اند نشانگر کروی بودن زمین است.
تحت الصورة:
همانطور که ماه گرد زمین در مدار(فلک)خود می چرخد و زمین در مدار دایره ای خود به گرد خورشید می چرخد. شب هم در مدار خاص خود به گرد زمین می چرخد و روشنایی روز را احاطه میکند. و سرعت حرکت شب و روزهمان سرعت حرکت زمین به دور خود است.
شب و روز درامتداد یک خط دایره ای که گرداگرد زمین را فرا گرفته در هم فرو می روند. یعنی همان محوری که در سمت مشرق آن، زمین روشن می شود و در طرف دیگر که مغرب است زمین تاریک می شود.خداوند متعال می فرماید: (أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ یُولِجُ اللَّیْلَ فِی النَّهَارِ وَیُولِجُ النَّهَارَ فِی اللَّیْلِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ کُلٌّ یَجْرِی إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى وَأَنَّ اللَّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِیرٌ) [لقمان: 29].
تحت الصورة:
در این صورت که شب و روز را به تصویر می کشد با دقت نگاه کنید که خط فاصل بین شب روز به شکل یک دایره است که دور تا دور زمین را فرا گرفته است. این محور دایره ای به سبب چرخش زمین به دور خود در 24 ساعت زمین را به طور کامل دور می زند.
تاریکی شب، روز را در یک محور دایره ای فرا گرفته است.
منطقه ای که تاریکی شب وروشنایی روزبا هم تلاقی می کنند به شکل یک خط راست مستقیم یا خطی که انحناهای پیچ در پیچ داشته باشد نیست بلکه به شکل یک دایره است که گرداگرد زمین را فرا گرفت است. و این همان چیزی است که در این آیه به آن اشاره شده است. (یُکَوِّرُ اللَّیْلَ عَلَى النَّهَارِ وَیُکَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى اللَّیْلِ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ کُلٌّ یَجْرِی لِأَجَلٍ مُسَمًّى أَلَا هُوَ الْعَزِیزُ الْغَفَّارُ) [الزمر: 5]کلمه یکوّر ازحیث لغوی یعنی تاریکی شب در روز به شکل یک دایره پیچیده می شود [عرب زبانها از واژ ه کوّر زمانی استفاده می کنند که یک چیزبه شکل دایره ای پیچیده شود مثلا میگویند:کوَّر العمامةَ یعنی لفَّها وأدارها على رأسه: عمامه را دور سر پیچید.]
منطقه فاصل بین شب و روز
منطقه ای که بین روشنایی روز و تاریکی شب قرار دارد در تصویر نشان داده شد است. همانطور که مشاهده می کنید این منطقه فاصل،شبیه به یک نخ طولانی وکشیده شده بین تاریکی و روشنایی است.خداوند در این باره می فرماید: (وَکُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى یَتَبَیَّنَ لَکُمُ الْخَیْطُ الْأَبْیَضُ مِنَ الْخَیْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ) [البقرة: 187].
تفاوت شب و روز
علماء اختلاف فراوانی بین شب و روز ذکر کرده اند،اختلاف در درجات حرارت و میزان اشعات، جزر و مد ناشی شده ازماه، تفاوت زندگی جانوران در شب و روز و اختلافات بی شمار دیگر. چنانچه این اختلاف نبود زندگی بر روی کره زمین ممکن نبود و گیاهان جزاز طریق آمد و شب و روز رشد نمی کردند و به طور کلی اگر اختلاف شب و روز نبود حیات از روی کره زمین رخ بر می بست.
قرآن از این پدیده سخن گفته : (إِنَّ فِی خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّیْلِ وَالنَّهَارِ لَآَیَاتٍ لِأُولِی الْأَلْبَابِ) بنابراین اختلاف بین شب و روز از نعمتهای بزرگ الهی است که موجب حیات بر روی کره زمین است.
شب روز را می پوشاند
هر کس که از خارج کره زمین به آن نگاه کند می بیند که تاریکی شب، روشنی روز را در سطح زمین فرا گرفته است[ همچون پرده ای که روی یک چیز را فرا می گیرد] و به طور کلی می توان گفت که زمین به طور کامل توسط تاریکی شب پوشیده شده است. خداوند می فرماید: (یُغْشِی اللَّیْلَ النَّهَارَ یَطْلُبُهُ حَثِیثًا) [الأعراف: 54]
تحت الصورة:
کسی که از جو زمین خارج می شود اولین چیزی که میبیند، تاریکی شدیدی است که فضا را فرا گرفته است.
روز لایه بسیار نازکی است
لایه باریک روشنایی روز شبیه پوست انسان است. خداوند می فرماید: (وَآَیَةٌ لَهُمُ اللَّیْلُ نَسْلَخُ مِنْهُ النَّهَارَ فَإِذَا هُمْ مُظْلِمُونَ) [یس: 37].(در زبان عرب می گویند: سلخت الحیة من جلدها: مار از پوست خود جدا شد) به تصویر زیر نگاه کنید. ارتفاع این لایه نورانی که ارتفاع آن از 100 کیلومتر از سطح زمین تجاوز نمی کند. در حالیکه قطر عرض 12500 کیلومتر است.و این یعنی این ارتفاع این لایه روشنایی یکصدم قطر کره زمین است.
تحت الصورة: به دقت به این تصویر نگاه کنید. چه کسی در زمان نزول قرآن می دانست که لایه روشنایی روز از تاریکی شب کنده می شود.
شب و روز به طور رایگان به ما خدمات می دهند
دانشمندان فواید گوناگونی برای آمد و شب ذکر کرده اند که می توان به: تنظیم درجه دما به منظورمهیا کردن شرایط حیات و زندگی در کره زمین،ایجاد تاریکی وروشنایی برای رشد گیاهان و... . بنابراین شب و روز خدمات رایگان بی شماری در اختیار ما قرار می دهند. خداوند می فرماید: (وَسَخَّرَ لَکُمُ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ دَائِبَیْنِ وَسَخَّرَ لَکُمُ اللَّیْلَ وَالنَّهَارَ) [إبراهیم: 33].کلمه (سخّر) از حیث لغوی: یعنی بدون هیچ مزدی کار کردن.
تحت الصورة
:آمد و شد شب روز آنگونه که در زمین وجود دارد در سایر اجسام و کرات آسمانی موجود نیست به همین علت می بینیم که به عنوان مثال دما و روشنایی، در یک سمت کره ماه به شدت زیاد و درسمت دیگر دما به شدت پایین است و درتاریکی شدید فرو رفته است.
چرخش زمین به دور خود و خورشید بدون کوچکترین خللی که موجب ناهماهنگی در آمد و شد شب و روز شود ادامه دارد. قرآن به این حقیقت اشاره کرده است؛ آنجا که می فرماید: (وَلَا اللَّیْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَکُلٌّ فِی فَلَکٍ یَسْبَحُونَ) [یس: 40].
در انتها می توان این نتیجه را گرفت که آیاتی که شب و روز را توصیف کرده است با آخرین دستاوردهای علوم روزمنطبق است وهیچگونه تناقضی با آن ندارد و همین امر، بیانگر اعجاز قرآن و حقانیت آن است زیرا به حقایقی اشاره کرده است که جز در سالهای اخیر از طریق ماهواره ها کشف نشده است.
---------------------
به قلم: عبد الدائم الکحیل
قطعه ای از آسمان ... اعجازی از قرآن کریم
|
قرآن کریم سقوط سنگ های آسمانی که با شکافته شدن اتمسفرزمین همراه است وهمچنین آثاربه جا مانده از این سقوط را به زیبائی برای ما به تصویرکشیده است ؛ واین در14 قر ن قبل و در زمانی بیان گردیده که هنوز دانشمندان تصویری ازآن به ثبت نرسانده بودند ....... |
دراوائل سال 2013 میلادی پدیده ای عجیب درعلوم فضایی به ثبت رسید وآن عبارت بود ازابری متراکم وانبوه که هزاران متردرآسمان کشور روسیه امتداد یافته بود .
حقیقت علمی
یک سنگ آسمانی در تاریخ 15/02/2013 در یکی از مناطق روسیه به زمین اصابت کرد و همانطور که درتصویرمی بینیم به شکل ابری بزرگ و ممتد دیده شد.
این حادثه فضایی به ما می گوید که سقوط اجرام آسمانی بزرگ برسطح زمین قبل از فرود آمدن به زمین تشکیل توده ای از ابرمتراکم را می دهند ...
سبحان الله از این منظره ای که امروزمشاهده می کنیم درحالیکه قبل ازاین احدی ازآن اطلاعی نداشت ولی خداوند تبارک وتعالی درآیه ای عظیم ازاین حادثه ی فضایی خبرداده است و می فرماید :
وَإِنْ یَرَوْا کِسْفًا مِنَ السَّمَاءِ سَاقِطًا یَقُولُوا سَحَابٌ مَرْکُومٌ (الطور:44)
ترجمه : و اگر قطعه ای (پاره سنگى) را در حال سقوط از آسمان ببینند مىگویند ابرى متراکم است .
به نقل ازابن عباس معنی (کِسْفًا) یعنی "قطعه" ؛ وبه همین دلیل است که برای بشر دیدن این جرم آسمانی ممکن نیست وآنچه می توان دید ابرهایی متراکم است که درنتیجه ی برخورد و اصطکاک با اتمسفر زمین وسوختن اجزای آن بوجود می آید وبه صورت ابرهایی دودی شکل ظاهرمی شوند واین همان حقیقتی است که قرآن با دقت فراوان توصیف کرده است .
سبحان الله !
چیزی برای گفتن نداریم جزآنکه بگوییم سبحان الله ! وبه راستی چگونه برای نبی مکرم صلی الله علیه وآله وسلم ممکن بوده که بدون ارتباط با وحی الهی اینچنین پدیده ی فضایی را با این دقت علمی بیان کند ؟!
---------------------
به قلم: عبد الدائم الکحیل
عکس و آیه : آیا روح انسان در قلب اوست ؟
|
بسیاری از محققین علوم انسانی تصور می کنند که روح انسان درقلب او جای دارد ؛ ولی یک حادثه غیرمنتظره در دنیای پزشکی ثابت کرد که روح انسان با اعضاء و جوارح بدن .... |

بسیاری از محققین علوم انسانی تصور می کنند که روح انسان درقلب او جای دارد ؛ ولی یک حادثه غیرمنتظره در دنیای پزشکی ثابت کرد که روح انسان با اعضاء و جوارح بدن او رابطه ای برمبنای آنچه تصور می شد ندارد واین یک مسأله کاملا متفاوتی است و همان چیزی است که قرآن کریم برآن تأکید دارد ...
به نقل از شبکه BBC در 2015/03/27 پزشکان انگیسی برای نخستین بار موفق شدند قلب فردی را که به تازگی فوت کرده بود به یک بیمار قلبی پیوند بزنند و این در حالی است که قلب پیوند شده در بدن بیمارگیرنده ی قلب حیات مجدد یافته و شروع به تپیدن کرده است !
این چه معنایی دارد ؟ این یعنی مکان روح در قلب نیست ؛ زیرا روح انسان پس از مرگ بدن صاحب خود را ترک می کند واین حادثه صدق کلام حق را درباره روح مورد تأکید قرار می دهد ؛ خداوند صاحب جلال درآیه 85 سوره الإسراء می فرماید :
وَیَسْأَلُونَکَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّی وَمَا أُوتِیتُم مِّن الْعِلْمِ إِلاَّ قَلِیلًا
ترجمه : از تو در باره روح سؤ ال میکنند، بگو: روح به فرمان پروردگار من است و به شما جزدانش اندکى داده نشده است..
---------------------
به قلم: عبد الدائم الکحیل
به نام خالق موجودا ت
|
این آفرینش خداست ؛ حال به من نشان دهید کسانی که غیرخدایند چه چیزی آفریده اند ؟.... |
تفکری درعجایب خلقت موجودات شفاف
خداوند تبارک و تعالی ملحدینی را که ادعامی کنند جهان هستی به صورت تصادفی شکل گرفته است ، مورد خطاب قرار داده و می فرماید :
این آفرینش خداست ؛ حال به من نشان دهید کسانی که غیرخدایند چه چیزی آفریده اند ؟
( سوره مبارکه لقمان آیه 11)
انسان مؤمن به طور دائم نیازمند تفکر و تعقل در مخلوقات خداوند می باشد تا بر یقین و ایمان خود بر این خالق عظیم بیفزاید .... چگونه خداوند این مخلوقات را آفرید و برایشان امکانات کسب روزی و ادامه حیات را قرار داد ؟ .... وما امروزه این مخلوقات شفاف را مورد بررسی و کنکاش قرار می دهیم تا با تفکر در آنها به تسبیح خداوند بلند مرتبه بپردازیم و بگوییم :
خداوند خالق هرچیز است و او بر هر چیز نگهبان است . ( سوره مبارکه زمر آیه 62)
خداوند برای برخی از مخلوقات اجزای شفافی قرار داده است تا از این طریق به آنها برای کسب غذا و دور کردن دشمنانشان کمک کند :
پروانه ای با دو بال شفاف ؛ به طوریکه ما می توانیم از میان بال این پروانه به وضوح طرف مقابل آن را ببینیم و این سیستم به پروانه کمک می کند تا دشمنانش را بترساند ؛ چراکه این وضعیت یک حالت ناشناخته و غیر آشنا در عالم حیوانات است . در حقیقت خداوند این موجود را با این شکل عجیب مجهز کرده تا بتوانند از خودشان محافظت کنند .
یک ماهی با سر شفاف .... سبحان الله !
همانطور که مشخص است اجزایی از مغز این ماهی به خوبی نمایان است و این ماهی به صورت بالفعل موجودی ترسناک برای دشمنانش به شمار می رود . خداوند بلند مرتبه این شفافیت را وسیله ای برای حمایت این ماهی از خود در برابر محیط اطرافش و قدرتی دفاعی برای او قرار داده است .
پس آیا این خالق قدرتمند و حکیم عاجز است که شر یا بدی را از بنده مؤمنش دور کند ؟! همان خداوندی که خود می فرماید : لااله الا الله
در اینجا قورباغه شفاف و زیبایی را می بینیم که از مخلوقات خداوند است و از درون این جاندار عجیب می توانیم عظمت خالق بلند مرتبه را مشاهده کنیم !
جوهر افشان شفاف دریایی که چشمانش برق می زند و راه تاریک دریا را می شکافد تا شکار خود را به دست آورد . حال با خود تصور کنید که خداوند سبحان از فضل و کرم خویش این مخلوق را در اعماق دریا فراموش نکرده است و برای او اسباب کسب روزی و ادامه حیات را مهیا کرده است !
عروس دریایی که خداوند او را با شاخک های بسیار حساس مجهز نموده است تا از این طریق راه خود را پیدا کند و شکارش را به دام بیندازد !
یک ماهی دریایی کوچک که عمرش فقط چند روز است و به دلیل عدم وجود نیروی دفاعی ، خداوند حکیم او را فراموش نکرده است و برایش خاصیت شفافیت را قرار داده است تا با این مکانیسم بتواند از خودش دفاع کند ! سبحان الله !
جوهر افشان دریایی که با رنگهای قرمز و ارغوانی می درخشد و بیش از300 نوع مختلف از این حیوان زیبا در دریاها زندگی می کنند .
حلزون دریایی شفاف که می تواند اشکال متعددی به خود بگیرد و در این عکس شکل قلب را به خود گرفته است .
ماهی شفافی که cowfish نامیده می شود و خداوند او را با نیروی درخشندگی مجهز کرده است .
عکسی از یک جاندار شفاف که معده اش از جلبک های سبز پر می باشد و در این تصویر به طور واضح نمایان است !
و این جاندار دریایی دیگری است که می تواند نورهای درخشانی با رنگهایی جذاب و خیره کننده از خود منتشر کند و این خصوصیت باعث ترساندن دشمنانش و حمایت از خود در برابر خطرات می گردد .
سپاس و ستایش خداوندی را سزاست که هر چیزی را آفریده و می فرماید :
خداوندی که آسمانها و زمین برای اوست وهرگز فرزندی نگرفته وشریکی در هستی ندارد و تمام موجودات را او آفریده است و به تقدیر خود حد و قدر هر چیز را معین کرده است .
( سوره مبارکه فرقان آیه2)
- ما مومنان
- سوره مبارکه حشر
- آیه شریفه 10
-
رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِینَ سَبَقُونَا بِالْإِیمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِی قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِینَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّکَ رَؤُوفٌ رَّحِیمٌ
- معنای آیه:
پروردگارا، ما و برادران ما را که در ایمان بر ما پیشی گرفته اند بیامرز. و در دل های ما حسد و کینه ای نسبت به مومنان قرار مده پروردگارا تو مهربان و رحیمی
- پیام آیه:
برخی افراد و مال و مقام مسابقه می دهند و آرزو می کنند که هیچ کس جلوتر از آنان نباشد اما مومنان نسبت به پیشتازان در معنویت، محبت دارند از آنها درس می آموزند و برای آنان طلب رحمت و مغفرت می کنند. پیامبر فرمودند: مومنان یک جان هستند در کالبدهای متعدد.
مبعث رسول اکرم (ص)

![]() بعثت رسول اکرم (ص)
سالهای طولانی بود که مردم جهان به خصوص مردم جزیرة العرب از نور مستقیم خورشید نبوت دور گشته و در تاریکی جهل و خرافات غوطه میخوردند، از گردابی بیرون آمده، در گردابی دیگر فرو میرفتند. با آلودگی به اشرافیت، غارتگری، قساوت، تعصبات نژادی، قبیلهای، مادیگری و بت پرستی فضایل اخلاقی پایمال و رذایل اصول زندگی گشت.
دوران بعثت در کلام امیرالمؤمنین (ع)
امیرالمؤمنین (ع) میفرمایند:
«خداوند پیامبر اسلام (ص) را زمانی فرستاد که مردم در فتنهها گرفتار شده و رشتههای دین پاره شده بود... چراغ هدایت بینور و کوردلی همگان را فرا گرفته بود. خدای رحمان معصیت میشد و شیطان یاری میگردید... با دست مردم جاهل، نشانههای شیطان آشکار و پرچم او افراشته گردید. فتنهها، مردم را لگدمال کرده و یا سمهای محکم خود نابودشان کرده و پابرجا ایستاده بود. اما مردم حیران و سرگردان، بیخبر و فریبخورده، در کنار بهترین خانه (کعبه) و بدترین همسایگان (بت پرستان) زندگی میکردند. خواب آنها بیداری و سرم? چشم آنها اشک بود، در سرزمینی که دانشمندان آن لب فروبسته و جاهل گرایی بود.»
بعثت رسول اکرم (ص) و اهمیت آن
در این هنگام که بشریت در کویر خشک رذایل گرفتار بود؛ مردی در دل کوههای مکه، خدا را عبادت میکرد. در کنار بتها و ظلمها زندگی کرد ولی هیچگاه بت را سجده نکرد و دامن مقدسش به ظلم آلوده نشد. به فرمود? امام حسن عسکری (ع):« چون چهل سال از عمر ایشان گذشت؛ حق تعالی دل او را بهترین دلها و خاشعتر و مطیعتر و بزرگتر از همه دلها یافت. پس به دیده آن حضرت نور دیگر داد و امر فرمود که درهای آسمان را گشودند و فوج فوج ملائکه به زمین آمدند و آن حضرت نظر میکرد و ایشان را میدید و رحمت خود را از ساق عرش تا سر آن حضرت متصل گردانید. پس جبرئیل فرود آمد و اطراف آسمان و زمین را فرو گرفت و بازوی آن حضرت را حرکت داد و گفت: یا محمد بخوان، فرمود: چه بخوانم، گفت:
«اقرء باسم ربک الذی خلق خلق الانسان من علق»
بنابراین لطف الهی شامل جهانیان گردید و پیامبر خاتم (ص) به رسالت مبعوث گشت و خداوند او را چونان باران بهاری برای تشنگان حقیقت و مایه سربلندی و عزت و شرافت یارانش قرار داد. اگر روز هجرت پیامبر (ص) از مکه به مدینه بسیار مهم بود و به همین جهت به پیشنهاد حضرت علی (ع) آغاز تاریخ مسلمانان گردید؛ اهمیت آن بدین جهت میباشد که هجرت زمینهساز تحقق اهداف و آرمانهای بعثت به شمار میرفت و در واقع روز بعثت «روز تولد شخصیت والای پیامبر اکرم (ص)» است. پیامبری که اشرف مخلوقات است و سید اوصیاء پیامبری که خداوند میثاق او را از تمام عوالم هستی، حتی ابناء الهی گرفت؛ «مأخوذاٌ علی النبیین میثاقه»پیامبری که محور پرستش در کل عالم تکوین است. پیامبری که خداوند فرمود:«لولاک لما خلقت الافلاک» او که نسبت به مؤمنین مظهر رحمت است و رأفت؛ « بالمؤمنین رؤوف رحیم» و برای جهانیان رسول رحمت؛ «و ما ارسلناک إلا رحمة للعالمین».
او که پیشوای پرهیزکاران و وسیله بینایی هدایت خواهان است. چراغی با نور درخشان، ستارهای فروزان و شعلهای با برقهای خیرهکننده و تابان است. راه و رسم او با اعتدال، روش زندگی او صحیح و پایدار، سخنانش روشنگر حق و باطل و حکم او عادلانه است.
اهداف بعثت از دیدگاه قرآن
![]() در قرآن کریم برای بعثت انبیاء و در رأس آنان رسول اکرم (ص) به اهدافی اشاره شده است که به ذکر چند نمونه آن اکتفا میکنیم
1- اتمام حجت:
«رسلآٌ مبشرین و منذرین لئلا یکونَُ للناس علی الله حجة بعد الرسل»
«پیامبرانی که بشارت دهنده و بیم دهنده بودند تا بعد از این پیامبران، حجتی برای مردم بر خدا باقی نماند.» (نساء/ 165)
2- قیام به عدالت:
«لقد ارسلنا رسلنا بالبینات و أنزلنا معهم الکتاب
و المیزان لیقوم الناس بالقسط»
«ما رسولان خود را با دلائل روشن فرستادیم و به آنها کتاب و میزان نازل کردیم، تا مردم قیام به عدالت کنند.» (حدید/ 25)
3- هدایت و رهایی از ظلمت:
«الر- کتاب انزلناه الیک لتخرج الناس من الظلمات الی النور»
«این کتابی است که بر تو ای پیامبر (ص) نازل کردیم، تا مردم را از تاریکیها به سوی روشنایی درآوری.»
4- آموزش کتاب و حکمت:
«هوالذی بعث فی الامیین رسولاٌ منهم یتلو علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب والحکمه»
«خداوند کسی است که در میان جمعیت درس ناخوانده، رسولی را از خودشان برانگیخت که آیاتش را بر آنها میخواند و آنها را تزکیه میکند و
به آنها کتاب و حکمت میآموزد.»
5- تهذیب و پاکسازی: که آیه قبل به این هدف نیز اشاره دارد.
6- آزادی و آزادگی و رهایی از جهل و نادانی:
«الذین یتبعون الرسول النبی... و یضع عنهم اِصْرَهُم و الاغلال التی کانت علیهم»
«کسانی که از فرستاد? خدا پیامبر (ص) پیروی میکنند... پیامبری که بارهای سنگین و زنجیرهایی که بر آنها بود را برمیدارد که منظور از زنجیر در اینجا عبارت است از: زنجیر جهل و نادانی، بت پرستی و خرافات، بیعدالتیها و
قوانین نادرست.»
7- آزادی انسانها از زیر یوغ طاغوت و دعوت به سوی خدای یکتا:
«ولقد بعثنا فی کلِ امة رسولاٌ أن اعبدوا الله
واجتنبوا الطاغوت»
«ما در هر امتی رسولی برانگیختیم که خدای
یکتا را بپرستید و از طاغوت اجتناب کنید.»
چنانچه که امیرالمؤمنین (ع) در نهج البلاغه میفرمایند:
«فبالغ (ص) فی النصیحه، ومَضی علی الطریقَهِ، وَدَعا الی الحکمه و الموعظة الحسنه»
«پیامبر در نصیحت و خیرخواهی نهایت تلاش را کرد و آنان را به راه راست هدایت نمود و از راه حکمت و موعظ? نیکو، مردم را به خدا دعوت فرمود».
هدف بعثت در کلام نورانی رسول اکرم (ص)
![]() آنچه در بیان هدف بعثت در کلام حضرت رسول اکرم (ص)، محمّد مصطفی (ص) تجلی نموده است؛ تکمیل و ارتقاء ارزش اخلاقی است. چرا که فرمودند:
«إنّما بُعِثْتُ لِأُتِمَمَ مکارمَ الاخلاقِ»
رسول اکرم (ص) جامعه جاهلی آن زمان را به جامعهای پرفروغ تبدیل نمود و با سلاح اخلاق که برندهتر از شمشیر بود؛ چنان تحولی در آن جامعه پدید آورد که حیرت جهانیان را برانگیخت و این رسالت فقط مخصوص اوست که اشرف مخلوقات است؛ چرا که خداوند میفرماید:
«إنکَ لعلی خلق عظیم»
و بر همین اساس، خدای رحمان او را بهترین الگو و اسوه قلمداد میکند:
«لَقَدْ کان فی رسولِ اللهِ اسوة حسنة»
او کسی است که در عبودیت به کمال مطلق رسیده و برترین مخلوقات گشته و همتایی ندارد. چنانکه امیرالمؤمنین (ع) در نهج البلاغه میفرمایند:
«حضرت محمد بنده و فرستاد? بزگریده و انتخاب شده اوست که در فضل و برتری، همتا ندارد و هرگز فقدان او جبران نگردد..»
او عبد مطلق خدا و سرچشمه فضایل اخلاقی است؛ لذا خداوند عزوجل تمام جنود نورانی و صفات و اخلاق حمیده را به عبد مطلق خود عطا و از قوای امدادی برای گسترش بندگی در عالم مقرر فرموده است. اگر غایت خلقت پرستش است، «ما خلقت الجن و الانس إلا لیعبدون» ای لیعرفون؛ اگر برای معرفت خلق شدهایم، «بِنا عُرِفَ الله و بنا عبدالله» که در رأس معصومین وجود مقدس نبی اکرم (ص) قرار دارد. در واقع اخلاق حمیده ابزار پرستش الهی میباشد که در اختیار رسول اکرم است و راه رسیدن به آن تولی تام به ولایت نبی اکرم (ص) است و از طریق همین تولی است که نور اخلاق حمیده که از فروع ولایت ایشان است در ما تجلی میکند و شرط اساسی آن نیز، تولی به ولایت امام المتقین، علی بن ابیطالب (ع) است چرا که حضرت رسول فرمود: «أنا مدینه العلم و علیُ بابها» و نیز خداوند در یوم غدیر فرمودند:
«الیوم اَکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُم و أتْمَمْتُ علیکُم نعمتی...»
و نکته مهم این است که رسالت حضرت، رسالتی است تاریخی. اوست که محور تهذیب در کل تاریخ است. اوست که پیامآور اخلاق در کل تاریخ است و پایان تاریخ چیزی نیست، جز همان مدینه عدل نبوی. مدینهای که در آن ریش? رذایل خشک گردیده و اخلاق کریمه جهانی میگردد چرا که برایند تاریخ رو به تکامل است چون تحت مشیت الهی است لذا سیر نزولی را برنمیتابد و در نهایت جامعه واحد جهانی بر محور نبی اکرم شکل گرفته و همگان بطور هماهنگ، خداوند را پرستش کرده و متخلق به اخلاق حمیده میگردند و در پاسخ به سؤال «لمن الملک» در گستر? زمین از چهارگوش? عالم گفته میشود: «لله الواحد القهار» به برکت ظهور حضرت بقیة ا...الاعظم. ان شاء ا....
نویسنده: محمد مظاهری
|