حقانیت شیعه

اجتماعی

17 رمضان سالروز معراج پیامبر بزرگ اسلام (ص) - حقانیت شیعه

سیدمرتضی ناصری کرهرودی
حقانیت شیعه اجتماعی


?? 17 رمضان سالروز معراج پیامبر اسلام(ص) گرامی باد ....??????

??
??#معراج


مِعراج، عروج پیامبر اسلام از مسجد الاقصی به آسمان‌ها. به نقل از منابع اسلامی، پیامبر(ص) در شبی، از مکه به مسجدالاَقصی انتقال یافت و از آنجا به آسمان عروج کرد. او در شب معراج، با برخی از ملائکه دیدار و گفتگو نمود و اهل بهشت و اهل جهنم را مشاهده کرد. بر طبق احادیث، پیامبر در شب معراج، با برخی از پیامبران دیدار کرد. گفتگویی هم میان او و خداوند، صورت گرفت که به حدیث معراج شهرت یافته است.داستان معراج در احادیث شیعه و سنی، به صورت متواتر آمده است؛ البته درباره جزئیات آن مانند زمان، مکان، تعداد، چگونگی و جسمانی یا روحانی‌بودن آن، اختلاف نظر وجود دارد. قرآن نیز در دو سوره اِسراء و نجم، به آن پرداخته است.

??لغت:

معراج در لغت به معنای نردبان، پلکان و هر چیزی است که به وسیل? آن بالا می‌روند و در اصطلاح، به عروج پیامبر اسلام از مسجد الاقصی به آسمان‌ها گفته می‌شود. به نقل از منابع اسلامی، پیامبر(ص) در شبی، از مکه به مسجدالاَقصی انتقال یافت و از آنجا به آسمان عروج کرد.

??قرآن و روایات:

داستان معراج در احادیث شیعه و سنی، به صورت متواترآمده است البته درباره جزئیات آن مانند زمان، مکان، تعداد، چگونگی و جسمانی یا روحانی‌بودن آن، اختلاف نظر وجود دارد. قرآن نیز در دو سوره اسراء و نجم، به آن پرداخته است.

??زمان:

در خصوص اینکه معراج در چه سالی اتفاق افتاده و آیا پیش از درگذشت ابو طالب بوده است یا پس از آن، روایات متفاوتی نقل شده است به گفته علامه طباطبایی دیدگاه مشهور عالمان مسلمان این است که معراج در سال‌های آخر اقامت پیامبر (ص) در شهر مکه روی داده است ملا فتح الله کاشانی و احمد بن علی طبرسی نیز بر این باورند که، مشهورترین دیدگاه این است که معراج در سال دوازدهم بعثت روی داده است

??سیر شبانه:

از دو واژه? «لیلاً» و «اَسری» در آی? نخستِ سوره اسراء، به دست می‌آید که معراج در شب رخ داده است اما در زمینه اینکه در چه شبی اتفاق افتاده است، روایات متفاوتی وجود دارد. در روایات از شب‌های زیر به عنوان شب معراج، نام برده شده است: شب. هفدهم ربیع الاول شب بیست و هفتم رجب ملا فتح الله کاشانی، این دیدگاه را مشهورترین دیدگاه دانسته است؛شب هفدهم رمضان شبی از شوال یا ربیع الثانی.مدت سفر آن حضرت به سرزمین بیت المقدس و مسجد الاقصی و از آنجا به آسمان‌ها و بازگشت وی از معراج، بیش از یک شب طول نکشیده است.به نقل از تفسیر عیاشی،امام صادق (ع) فرموده است: رسول خدا (ص) نماز عشاءو نماز صبح را در مکه خواند.

??مکان:

در زمینه نقطه آغاز و پایان معراج پیامبر (ص) نیز در روایات اختلاف دیده می‌‏شود. در این زمینه از مکانی‌های چون خانه ام هانی، مسجد الحرام و شعب ابی طالب نام برده شده است اما مشهور آن است که رسول خدا (ص) در آن شب در خانه ام هانی دختر ابی طالب بود و از آنجا به معراج رفت و به همان‌جا بازگشت.در توجیه این مسئله که قرآن کریم آغاز این سیر را مسجد الحرام ذکر کرده است، گفته‌اند که عرب، همه مکّه را حرم خدا می‌‏خوانَد. از این ‏رو، تمام آن، حکم مسجد و حرم خدا را داشته و خانه ام‌هانی داخل در حرم بوده است.

??دفعات:

بر پایه? برخی روایات، رسول خدا (ص) بیش از یک بار به معراج رفته است.علامه طباطبایی یکی از آن دو را ازمسجد الحرام و دیگری را از خان? ام هانی دانسته و گفته است: آیات نخست. سور? نجم این دیدگاه را تأیید می‌کند. به باور وی، اختلافی که در مکان، زمان و سایر جزئیات معراج، دیده می‌شود را می‌توان با این نظریه توجیه کرد

??گزارش سفر:

در شب معراج، جبرئیل بر حضرت نازل شد و مرکبی را که نامش‏ براق بود، برای او آورد و رسول خدا (ص) بر آن سوار شد و به سوی بیت المقدس حرکت کرد.



??مسجد اقصی:

پیامبر(ص) در میان راه در مدینه، مسجد کوفه، طور سیناو بیت اللحم ایستاد و نمازخواند. وی سپس وارد مسجد الاقصی شد و در آنجا نماز گزارد ظاهرا پیامبر از قبة الصخره به آسمان‌ها عروج کرده است. علت نامگذاری آن به این اسم، وجود صخره‌ای در داخل آن است که پیامبر(ص) از روی آن به آسمان عروج کرد.

??آسمان دنیا:

به نوشته المیزان، پیامبر(ص) از مسجد الاقصی به آسمان دنیا صعود کرد و در آنجا آدم (ع) را دید. آنگاه فرشتگان دسته‌دسته به استقبال او آمده و با روی خندان به او سلام کردند. او در آسمان دنیا ملک الموت را نیز دید و با او گفتگو کرد.

??آسمان‌های دوم تا ششم:

وی سپس به آسمان دوم صعود کرد و آنجا با حضرت یحیی و حضرت عیسی دیدار کرد. پس از آن در آسمان سوم بایوسف، در آسمان چهارم با حضرت ادریس، در آسمان پنجم با هارون بن عمران و در آسمان ششم با موسی بن عمران ملاقات نمود.

??آسمان هفتم:

پیامبر(ص) در آسمان هفتم به جایی رسید که جبرئیل از رسیدن به آن مقام عاجز بود. او به پیامبر گفت: من اجاز? ورود به این مکان را ندارم و اگر به انداز? سر انگشتی نزدیک‌تر شوم

تصویر عشق, [11.06.17 08:58]
بال و پرم خواهد سوخت. در اینجا گفتگویی میان پیامبر و خدا، شکل گرفت که با عنوان حدیث معراج شهرت یافته است.

??حدیث معراج:

حدیث مِعراج، حدیثی قدسی است که گفتگوی میان خداوند و پیامبر(ص) در معراج را گزارش می‌دهد. در این حدیث، از مسائل اخلاقی مانند رضا، توکّل، نکوهش دنیا،روزه، سکوت، محبت به مستمندان، ویژگی‌های اهل آخرت و اهل دنیا سخن به میان آمده است

??بازگشت:

پیامبر در بازگشت نیز در بیت المقدس فرود آمد و راه مکّه را در پیش گرفت و پیش از طلوع فجر در خانه امّ هانی فرود آمد.او برای اولین بار، راز خود را به وی گفت و در روز همان شب، در مجامع و محافل قریش پرده از رازش برداشت.

??واکنش قریش:

واقعه معراج از نظر قریش امر محالی بود. آنان پیامبر (ص) را تکذیب کردند و گفتند: در مکه کسانی هستند که بیت المقدس را دیده‌‏اند و از او خواستند کیفیت ساختمان آن را تشریح کند. پیامبر ویژگی‌های ساختمان بیت المقدس را بیان کرد. سپس از او خواستند تا برای اثبات صدق گفتارش، از کاروان قریش برایشان خبر دهد. پیامبر گفت که آن‏ها را در تنعیم دیده است که شتر خاکستری رنگی پیشاپیش آنان حرکت می‌کرده و کجاوه‌‏ای روی آن بوده است. او همچنین خبر داد که اکنون کاروان وارد شهر مکّه می‌‏شود. چیزی نگذشت که کاروان وارد شهر شد وابوسفیان و مسافران، گزارش‌ آن حضرت را تصدیق کردند.

??چگونگی عروج پیامبر:

بیشتر مفسران بر این باورند که رسول خدا با بدن خود، ازمکه به بیت المقدس انتقال یافته و از آنجا نیز با جسد و روحش به آسمان‌ها عروج نموده است اما گروهی چون خوارج و جهمیه گفته‌اند: معراج پیامبر، روحانی بوده و جسم او به آسمان‌ها نرفته است.

??مشاهدات پیامبر در معراج:

در روایات مربوط به معراج، گزارش‌هایی از مشاهدات حضرت محمد (ص) از آسمان‌ها، اهل بهشت، اهل جهنم وملائکه آمده است. بر طبق روایات، پیامبر برخی ازپیامبران بزرگ مانند:  حضرت آدم، ابراهیم، موسی و عیسی را نیز در آنجا مشاهده نموده است.

??اختلاف در روایات معراجیه:

داستان معراج پیامبر(ص) با روایت‌های بسیار متفاوتی نقل شده است. علت تفاوت روایات مربوط به معراج راجعل حدیث از سوی افراد کذّاب دانسته‌اند. برخی از احادیث معراجیه، دربرگیرنده مطالبی هستند که به لحاظ عقلی قابل پذیرش نیستند؛ برخی از آنها نیز از لحاظ سند، ضعیف هستند.

??نمونه‌هایی از احادیث جعلی درباره معراج:

ابن حامد بغدادی به نقل از ابن عباس از پیامبر(ص)نقل کرده است که او در معراج، خدا را به صورت جوانی نورانی دیده است که موی بر صورت نداشته است. این روایت با مجموعه? آنچه قرآن و احادیث، درباره صفات خدا گفته‌اند، ناسازگار است. افزون بر این، روایت دچار تعارض درونی است چرا که در آن، خدا از پیامبر(ص) خواسته تا او را وصف نکند اما پیامبر(ص) در همین روایت، ویژگی‌های او را بیان کرده است.از عایشه نقل شده است که در شب معراج، جسد پیامبر(ص) پیش او بوده است و تنها روحش به آسمان رفته است. جعلی‌بودن این روایت را به این دلیل دانسته‌اند که مورّخان و قرآن‌پژوهان زمان معراج را پیش از هجرت دانسته اند و در آن زمان، عایشه همسر پیامبر (ص) نبوده است؛ افزون بر آن گفته‌اند: بر طبق آیه نخستِ سوره اِسراء، عروج پیامبر از مسجدالحرام در مکه بوده است.نقل کرده‌اند که پیامبر در معراج بر پایه عرش، نوشته‌ای دیده است که در آن جمله‌های «لا الَه الاَّ اللّهُ» و «محمّدٌ رسولُ اللّه» و نام‌های ابوبکر و عمر و عثمان وجود داشته است.سیوطی و ذهبی راویان این حدیث را دروغگو معرفی کرده و روایت را جعلی دانسته‌اند.بخاری و مسلم روایتی را از أنَس نقل کرده‌اند که بر طبق آن، معراج پیامبر، پیش از بعثت و در حالت خواب، روی داده است. گفته‌اند: این روایت بر خلاف بیشتر روایات معراجیه است و با این عقیده دانشمندان مسلمان که معراج پس از بعثت روی داده است، منافات دارد.


دانشنامه شیعه
ابن سعد، الطبقات الکبری‏
ابن منظور، لسان العرب
خوارزمی، المناقب
دیلمی،ارشاد القلوب
سبحانی‏،فروغ ابدیت
طباطبایی ، المیزان فی تفسیر القرآن
طبرسی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن
مجلسی، بحار الأنوار




تاریخ : یادداشت ثابت - یکشنبه 96/3/22 | 12:58 عصر | نویسنده : سیدمرتضی ناصری کرهرودی | نظرات ()
.: Weblog Themes By Slide Skin:.