امام زمان (عجل الله تعالی فرجه)، ادامه دهنده راه پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و تحققبخش اصول رسالتهای الهی او است. آن حضرت، تعالیم پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) را در بخشهای گوناگون زندگی، عینیت بخشیده و جامه عمل میپوشاند؛ چرا که او عصاره نبوت و احیاگر سنت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) است...
و مجدّداً لما عطّل من احکام کتابک و سنن نبیک..
رسول اعظم (ص) درباره سیرت آخرین وصی خود، حضرت مهدی(عج) میفرماید: یقیم الناس علی ملتی و شریعتی و یدعوهم الی کتاب الله عزوجل؛ مردم را بر شیوه و شریعت من بر میانگیزد و آنان را به کتاب خدای عزوجل فرا میخواند.
راه و روش پیامبر (ص)، سرلوحة برنامههای حضرت است و این تنها یادگار همة انبیا و اولیا، وارث این معارف و تعالیم، و مجری سازشناپذیر آنها است.
امام صادق(ع) فرمود:
چون مهدی قیام کند، به مسجدالحرام رود و رو به کعبه و پشت به مقام ابراهیم بایستد و دو رکعت نماز گزارد؛ آنگاه فریاد برآورد: ای مردمان! منم یادگار آدم، و یادگار ابراهیم، و یادگار اسماعیل، و یادگار محمد (ص)....
در سلام به امام موعود آمده است: (السلام علیک یا بقیة الله فی ارضه سلام) بر تو ای ذخیرة خدا در زمین!.
این تعبیر، روشنگر راه و رسالت امام موعود (عج) و وارث پیامبر (ص) است. او ذخیره و یادگار همة نیکان و صالحان و اولیای الهی است که در خطی که خدا ترسیم کرده، گام بر میدارد و در سراسر زمین، خواستها و آرمانهای همة درسآموزان مَدرس وحی را تحقق میبخشد.
از این رو، شناخت رسول اکرم (ص)، پیشدرآمد شناخت حجت است. در دعایی که امام صادق (ع) به زراره تعلیم فرموده، آمده است:
اللهم عرّفنی نفسک فانک إن لمتعرّفنی نفسک، لماعرف نبیک. اللهم عرّفنی نبیک فانک ان لمتعرفنی نبیک، لم اعرف حجّتک. اللهم عرّفنی حجتک فانک ان لمتعرّفنی حجتک، ضللت عن دینی.?
در این دعا، شناخت امام و حجت، در گرو شناخت رسول خدا (ص) معرفی شده است؛ در نتیجه، اگر پیامبر (ص) شناخته نشود، امام و حجت، شناخته نخواهد شد، و اگر کسی حجت الهی زمان خود را نشناسد، گمراه خواهد بود.
امام صادق (ع) میفرماید:
" کسی که به همة امامان اقرار کند و امام مهدی(عج) را انکار نماید، مانند کسی است که به همة انبیا اقرار کند؛ و نبوت حضرت محمد (ص) را انکار نماید. "
پیامبر اکرم (ص) میفرماید:
هر کس قائم از اولاد من را در دوران غیبتش انکار کند، به مرگ جاهلیت مرده است.
در روایت دیگری، پیامبر اکرم (ص)، حضرت مهدی(عج) را صاحب پرچم محمدی (ص) و دولتش را دولت احمدی معرفی میکند: یظهر صاحب الرّایة المحمدیة و الدّولة الاحمدیة...
از مجموعه احادیث چنین بر میآید که سنت حضرت مهدی (عج)، همان سنت و روش پیامبر اکرم (ص) است. حضرت مهدی (عج) برنامهها و اهداف آن حضرت را پی میگیرد و با بهرهمندی از تعالیم محمدی، حکومت جهانی تشکیل میدهد؛ چنانکه پیامبر اکرم (ص) فرمود: سنته سنّتی، یقیم الناس علی مِلّتی و شریعتی و یدعوهم الی کتاب الله عز و جل.